Nældefibre

 


Nælder i garn - Hvad er nu det for noget nyt noget?! Det kunne nogen måske spørge om. Det var i alle tilfælde nyt for mig, men det er vist ikke så nyt endda.

Nælder i klæder siden Bronzealderen

Garnerne fra danske ONION, Jette Frøkjær, er for mig meget spændende, da de ikke altid indeholder fibre, som jeg er vant til at se i garner. Nældefibre for eksempel, hvad er nu det for en størrelse? Det er i alle tilfælde forholdsvist nyt for mig. Men der er faktisk fundet beklædning i Danmark lavet af nældefibre helt tilbage til den tidlige bronzealder. I den store gravhøj Lusehøj på Sydfyn er der fundet tekstiler af nældefibre.   Jeg har lige måttet slå Bronzealderen op, for historie er ikke min stærke side. Jeg ved godt det er for længe siden, men lige hvor lang tid siden det var – måtte jeg lige slå op. Bronzealderen defineres bredt som 3000 år f.kr. til ca 1200 år f.kr.  I Danmark defineres ældre bronzealder som 1800-1100 f.kr og den yngre bronzealder som 1100-500 år f.kr.

Det ER altså lige et par dage siden de fandt på at lave tekstiler af nældefibre. Så det er altså ikke nyt.

Glansfuldt som silke.

Nældefibre tilvirkes af stænglerne af brændenældeplanten og i 1807 beskrives i Naturhistorisk, oeconomisk og technologisk Handels- og Varelexikon at planten tilvirkes som Hamp og kan anvendes til fiske garner, og endog til tøj. Og at det i Kina sker, at silkestoffer forfalskes med nældefibre.

Fibrene fra Nælde går i garnerne fra Onion ind og bidrager med styrke og glans. Styrken i fiberen erstatter kunststof som nylon, der ofte ses i f.eks. strømpegarner. Nælden bidrager udover den smukke glans og styrke med farvespil til garnet, da fibrene modtager farve anderledes end f.eks. uld.

Nettles betyder nælder på engelsk.