Bomuld

Hvad betyder bomuld 8/4 og 8/8?

Aktuelt kender du nok diskussionen mellem amerikanere og europæere om hvor vidt det metriske system eller det kejserlige system er det letteste eller mest korrekte at bruge. Historisk har der været mange flere måder at måle og veje på, end de to. 

Tidligere blev garn handlet i Hanks (fed på dansk) og der var bestemmelser for, hvor mange meter der skulle være i et fed. For bomuld var længden 840 yards. Eller 786,1 meter.

Af disse fed går der 8 fed på et pund. Heraf ottetallet i 8/4 eller 8/8.

Et pund (453,6 gram) har altså en løbelængde på 8 x 786,1 meter. Det kan omregnes til 693,21 meter  pr. 50 gram - Men denne løbelængde er for en tråd bomuld. 

Når der på et nøgle bomuld står 8/4 eller 8/8 betyder det, at garnet er spundet af garn der har en tykkelse på 8 og indeholder enten 4 eller 8 tråde.

Derfor har et nøgle bomuld 8/4 en løbelængde på ca 170 meter , (693,21 meter / 4=173,3 meter) og et nøgle 8/8 bomuld en løbelængde på ca 80meter (693,21 meter / 8 = 86,65 meter)

Bomuld er en plantefiber - dyrket igennem mere end 3000 år

I mere end 3000 år har bomuld været dyrket på det indiske subkontinent. Bomuld fandtes også i Amerika før Columbus opdagede den nye verden, men ikke før i 1600-tallet komm buldsvarer til at betyde noget særligt i Europa. Før slutningen af 1700-tallet kom bomulden til Europa fra Indien. Men efter opdagelsen af Nordamerika opførtes i England spinderier og væverier i England der begyndte at anvende bomuld dyrket i slaveplantagerne i Nordamerika.

Dyrkningen af råbomuld i USA's sydstater og forarbejdningen i England voksede voldsomt under industrialiseringen og blev den vigtigste råvare i den tidlige tekstilindusti.

Bomuld betyder træuld 

Stammer fra tysk Baumwolle

Gossypium, bomuld vokser i tropiske og subtropiske egne. Frugten er en ægformet kapsel, beklædt med hår. Frøene fra planten kan anvendes som spiseolie og dyrefoder.

Bomuld dyrkes, hvor der er vand til rådighed og sommeren er lang, fugtig og varm. temperaturen i vækstsæsonen må ikke komme under 10 grader. Til høst og modning kræves tørt vejr.

(kilde til afsnittet Strid, Arne: bomuld i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 19. december 2022 fra https://denstoredanske.lex.dk/bomuld)

Cellulose

Cellulose er en naturlig polymer - og er det bomuld bliver til, når det forarbejdes. 40% af tekstiler stammer fra bomuld, der derfor er vigtg for tekstilindustrien. Bomuldsplanten kan angribes af insekter som f.eks. bomuldsmøl - hvorfor man efter 2. verdenskrig begyndte at anvende sprøjtemidler på bomuld. Siden 1997 har Kina indført en gensplejset bomuld på mere end 38 mio hektar i det nordlige Kina med stigende udbytte og mindsket angreb fra bomuldsmøllen til følge. 

Vedligeholdelse af bomuld.

Før behandling kan bomuld koges/vaskes ved 95 grader. Men behandlinger med f.eks. farvning og tryk vil du ofte se, at bomuld angives til kun at kunne tåle 30 grader. Tekstiler, der bæres tæt på kroppen bør vaskes ved 60 grader for at blive rene.